IAS 2015 Pre: Answer key with Explanation

 

Blog by: Parveen Kaswan

(The page is being updated in every few minutes with answer. Please bear with us !! )

1. With reference to the Cabinet Mission, which of the following statements is/are correct?
1. It recommended a federal government.
2. It enlarged the powers of the Indian courts.
3. It provided for more Indians in the ICS.
Select the correct answer using the code given below.
(a) I only
(b) 2 and 3
(c) 1 and 3
(d) None

Answer: a

Note: The plan was to create a united dominion of India as a loose confederation of provinces. The Central government, stationed in Delhi, would be empowered to handle nationwide affairs, such as defense, currency, and diplomacy, while the rest of powers and responsibility would belong to the provinces, coordinated by groups.) 

 
2. Which one of the following National Parks has a climate that varies from tropical to subtropical, temperate and arctic?
(a) Khangchendzonga National Park
(b) Nandadevi National Park
(c) Neora Valley National Park
(d) Namdapha National Park

Answer: d

Note: The habitat in Namdhapa changes with increasing altitude from tropical moist forests to Montane forests, temperate forests and at the higher elevations, to Alpine meadows and perennial snow. 

 
3. Amnesty International is
(a) an agency of the United Nations to help refugees of civil war.
(b)a global Human Rights Movement.
(c)a non-governmental voluntary organization to help very poor people.
(d)an inter-governmental agency to cater to medical emergencies in war-ravaged regions.

 Answer: b

Note: Very much in news.It is a non-governmental organisation focused on human rights with over 7 million members and supporters around the world.

4. With reference to the art and archaeo­logical history of India, which one among the following was made earliest?
(a) Lingaraja Temple at Bhubaneswar
(b) Rock-cut Elephant at Dhauli
(c) Rock-cut Monuments at Mahabalipuram
(d) Varaha Image at Udayagiri

Answer: b

Note: Lingaraja Temple at Bhubaneswar-11 Century A.D
Rock-cut Elephant at Dhauli-3 Century BC
Rock-cut Monumnets at Mahabalipuram-7 Century AD
Varaha Image at Udayagiri – 4 Century AD

 

5. With reference to Indian history, which of the following is/are the essential element/elements of the feudal system?
1. A very strong centralized political authority and a very weak provincial or local political authority.
2. Emergence of administrative structure based on control and possession of land
3. Creation of lord-vassal relationship between the feudal lord and his overlord
Select the correct answer using the code given below.
(a) 1 and 2 only
(b) 2 and 3 only
(c) 3 only
(d)1, 2 and 3

 Answer: b

6. ‘BioCarbon Fund Initiative for Sustain­able Forest Landscapes’ is managed by the
(a) Asian Development Bank
(b) International Monetary Fund
(c) United Nations Environment Programme
(d) World Bank

 Answer: d

7. India is a member of which among thefollowing?
1.Asia-Pacific Economic Cooperation
2.Association of South-East Asian nation
3.East Asia Summit
Select the correct answer using the code given below.
(a) I and 2 only
(b) 3 only
(c) 1, 2 and 3
(d) India is a member of none of them

 Answer: b

Note: The East Asia Summit (EAS) is a forum held annually by leaders of, initially, 16 countries in the East Asian region. Membership expanded to 18 countries including the United Statesand Russia at the Sixth EAS in 2011. India also participates in it. But it is not part of ASEAN and APEC. 

8. In India, the steel production industry requires the import of
a) saltpetre
b) rock phosphate
c) coking coal
d) All of the above

Answer: c

 

9. The provisions in Fifth Schedule and Sixth Schedule in the Constitution of India are made in order to
(a) protect the interests of Scheduled Tribes
(b) determine the boundaries between States
(c) determine the powers, authority and responsibilities of Panchayats
(d) protect the interests of all the border States

 Answer: a

10. With reference to the Union Government,consider the following statements
1.The Department of Revenue is responsible for the preparation ofUnion Budget that is presented to the Parliament
2. No amount can be withdrawn from the Consolidated Fund of India without the authorization from the Parliament of India.
3. All the disbursements made from Public Account also need the authorization from the Parliament of India.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) 1 and 2 only
(b) 2 and 3 only
(c) 2 only
(d) 1, 2 and 3

 Answer: c

Note: For 1st statement: Department of Economic affairs. IN case of Public Account authorisation of parliament is not required.

11. Who/Which of the following is the custodian of the Constitution of India?
(a) The President of India
(b) The Prime Minister of India
(c) The Lok Sabha Secretariat
(d) The Supreme Court of India

 Answer: d

Note: Its lit bit under doubt because various sources are also saying ‘President’ is the custodian by virtue of his oath to defend the constitution.

12. Consider the following statements :
1. The Accelerated Irrigation Benefits Programme was launched during 1996-97 to provide loan assistance to poor farmers.
2. The Command Area Development Programme was launched in 1974-75 for the development of water-use efficiency.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

Answer: b

Note: The Union Government launched the Accelerated Irrigation Benefits Programme (AIBP) in 1996-97 to expedite completion of ongoing Major/Medium Irrigation (MMI) including Extension, Renovation and Modernization (ERM) of irrigation projects and Surface Minor Irrigation schemes, as well asLift Irrigation Schemes(LIS). CACP was to increase the water use efficiency. 

13. The Genetic Engineering Appraisal Committee is constituted under the
(a)Food Safety and Standards Act, 2006
(b) Geographical Indications of Goods (Registration and Protection) Act, 1999
(c) Environment (Protection) Act, 1986
(d) Wildlife (Protection) Act, 1972

 Answer: c

14. In the Mekong-Ganga Cooperation, an initiative of six countries, which of the following is/are not a participant/ participants?
1. Bangladesh
2. Cambodia
3. China
4. Myanmar
5. Thailand
Select the correct answer using the code given below.
(a) I only
(b) 2, 3 and 4
(c) 1 and 3
(d) 1, 2 and 5

 Answer: c

Note: The Mekong–Ganga Cooperation (MGC) was established on November 10, 2000 atVientiane at the First MGC Ministerial Meeting. It comprises six member countries, namely IndiaThailandMyanmarCambodia,Laos and Vietnam


15. ‘Basel III Accord’ or simply ‘Basel 111′, often seen in the news, seeks to
(a) develop national strategies for the conservation and sustainable use of biological diversity
(b) improve banking sector’s ability to deal with financial and economic stress and improve risk management
(c) reduce the greenhouse gas emissions but places a heavier burden on developed countries
(d) transfer technology from developed countries to poor countries to enable them to replace the use of chlorofluorocarbons in refrigeration with harmless chemicals

Answer: b 

16. Consider the following statements :
1. The winds which blow between 30′ N and 60° S latitudes through­out the year are known as westerlies.
2. The moist air masses that cause winter rains in North-Western region of India are part of westerlies.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

 Answer: b

Note: 1st statement is wrong as the statement reads ‘blow between 30′ N and 60° S’, if it is ‘blow between 30′ N and 60° N’ then it is true. 2nd statement is correct.

17. With reference to ‘Indian Ocean Rim Association for Regional Cooperation (10R-ARC)’, consider the following statements :
I. It was established very recently in response to incidents of piracy and accidents of oil spills.
2. It is an alliance meant for maritime security only.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) I only
(b) 2 only
(c) Both I and 2
(d) Neither I nor 2

 Answer: d 

Note : The organisation was first established as Indian Ocean Rim Initiative in Mauritius on March 1995 and formally launched on 6–7 March 1997 by the conclusion of a multilateral treatyknown as the Charter of the Indian Ocean Rim Association for Regional Co-operation. Objective also includes ‘To promote sustainable growth and balanced development of the region and member states’.


18. Which one of the following movements has contributed to a split in the Indian National Congress resulting in the emergence of ‘moderates’ and ‘extremists?
(a) Swadeshi Movement
(b) Quit India Movement
(c) Non-Cooperation Movement
(d) Civil Disobedience Movement

 Answer: a

Note:  ‘moderates’ and ‘extremists’ issue was of around 1906-1907 when swadeshi movement was active. 


19. In a particular region in India, the local people train the roots of living trees into robust bridges across the streams. As the time passes, these bridges become stronger. These unique living root bridges’ are found in
(a) Meghalaya
(b) Himachal Pradesh
(c) Jharkhand
(d) Tamil Nadu

 Answer: a 

20. Tides occur in the oceans and seas due to which among the following?
I. Gravitational force of the Sun
2. Gravitational force of the Moon
3. Centrifugal force of the Earth
Select the correct answer using the code given below.
(a) I only
(b) 2 and 3 only
(c) I and 3 only
(d)1, 2 and 3

Answer: d

Note: 1st and 2nd statements are true as tides happens because of sun and moon’s gravity. Water on the opposite side of Earth facing away from the Moon also bulges outward (high tide) because of centrifugal force. 

21. In which of the following activities are Indian Remote Sensing (IRS) satellites used?
I. Assessment of crop productivity
2. Locating groundwater resources
3. Mineral exploration
4. Telecommunications
5. Traffic studies
Select the correct answer using the code given below.

(a)1, 2 and 3 only
(b) 4 and 5 only
(c) I and 2 only
(d) 1, 2, 3, 4 and 5

 Answer: a

 Note: Though all these functions can be performed by satellites but here question specifically asking about remote sensing satellite. Some people might say that remote sensing can be used for Traffic study also, which can be true in some cases but still option a will be the best option. Because other combinations are not correct. 

 

22. Consider the following States :
1. Arunachal Pradesh
2. Himachal Pradesh
3. Mizoram
In which of the above States do ‘Tropical Wet Evergreen Forests’ occur?
(a) I only
(b) 2 and 3 only
(c) 1 and 3 only
(d) 1, 2 and 3

  Answer: c

23. The term ‘lndARC’, sometimes seen in the news, is the name of
(a) an indigenously developed radar system inducted into Indian Defence
(b) India’s satellite to provide services to the countries of Indian Ocean Rim
(c) a scientific establishment set up by India in Antarctic region
(d) India’s underwater observatory to scientifically study the Arctic region

  Answer: d

Note: A major milestone in India’s scientific endeavors in the Arctic region has been achieved on the 23rd July, 2014 when a team of scientists from the ESSO-National Centre for Antarctic and Ocean Research (NCAOR) and the ESSO-National Institute of Ocean Technology (NIOT) successfully deployed IndARC, the country’s first multi-sensor moored observatory in the Kongsfjorden fjord of the Arctic. 


24. With reference to ‘Forest Carbon Partnership Facility’, which of the following statements is/are correct?
1. It is a global partnership of governments. businesses, civil  society and indigenous peoples.
2. It provides financial aid to universities, individual scientists and institutions involved in
scientific forestry research to develop eco-friendly and climate adaptation technologies for  sustainable forest management.
3. It assists the countries in their ‘REDD+ (Reducing Emissions from Deforestation and Forest  Degradation+)’ efforts by providing them with financial and technical assistance.
Select the correct answer using the code given below.
(a) 1 only
(b) 2 and 3 only
(c) 1 and 3 only
(d) 1, 2 and 3

 Answer: b


25. Which one of the following was given  classical language status recently?
(a)Odia
(b) Konkani
(c) Bhojpuri
(d) Assamese

 Answer: a 

 Note: : Odia became the sixth language of the country to get “classical language’’ status.

26. With reference to an organization known as ‘BirdLife International’, which of the following statements is/are correct?
1. It is a Global Partnership of Conservation Organizations.
2. The concept of biodiversity hotspots’ originated from this organization.
3. It identifies the sites known/ referred to as ‘Important Bird and Biodiversity Areas’.
Select the correct answer using the code given below.
(a) I only
(b) 2 and 3 only
(c) 1 and 3 only
(d) 1, 2 and 3

  Answer: c


27. Which one of the following countries of South-West Asia does not open out to the Mediterranean Sea?
(a) Syria
(b) Jordan
(c) Lebanon
(d) Israel

 Answer:b 

 

28. In India, in which one of the following types of forests is teak a dominant tree species?
(a) Tropical moist deciduous forest
(b) Tropical rain forest
(c) Tropical thorn scrub forest
(d) Temperate forest with grasslands

  Answer: a


29. ‘Beijing Declaration and Platform for Action’, often seen in the news, is
(a) a strategy to tackle the regional terrorism, an outcome of a meeting of the Shanghai Cooperation Organization
(b) a plan of action for sustainable economic growth in the Asia-Pacific Region, an outcome of the deliberations of the Asia-Pacific Economic Forum
(c) an agenda for women’s empowerment, an outcome of a World Conference convened by the United Nations
(d) a strategy to combat wildlife trafficking, a declaration of the East Asia Summit

 Answer: c

 
30. “Each day is more or less the same, the morning is clear and bright with a sea breeze; as the Sun climbs high in the sky, heat mounts up, dark clouds form, then rain comes with thunder and lightning. But rain is soon over.” Which of the following regions is described in the above passage?
(a) Savannah
(b) Equatorial
(c) Monsoon
(d) Mediterranean

 Answer: b

 
31. With reference to Indian economy,consider the following statements :
1. The rate of growth of Real Gross Domestic Product has steadily increased in the last decade.
2. The Gross Domestic Product at market prices (in rupees) has steadily increased in the last decade.
Which of the statements given above
is/arc correct?
(a) I only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither I nor 2

 Answer: b

32. Consider the following statements :
1. The Legislative Council of a State in India can be larger in size than half of the Legislative Assembly of that particular State.
2. The Governor of a State nominates the Chairman of Legislative Council of that particular State.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) I only
(b) 2 only
(c) Both I and 2
(d) Neither I nor 2

Answer: d

Note: 1st statement is wrong as the limit is one third. The Legislative Council has two elected officials: the Chairman and Deputy Chairman. They are elected by the members of Legislative Council from amongst themselves. The Chairman, and in his absence the Deputy Chairman, presides over the meetings of the Legislative Council.

33. “To uphold and protect the Sovereignty,Unity and Integrity of India” is a provision made in the
(a) Preamble of the Constitution
(b) Directive Principles of State Policy
(c) Fundamental Rights
(d) Fundamental Duties

 Answer: d 

Note: Article 51A(c) Fundamental duties – to uphold and protect  the sovereignty, unity and integrity of India.


34. Which one of the following is the best description of the term ‘ecosystem?
(a) A community of organisms interacting with one another
(b) That part of the Earth which is inhabited by living organisms
(c) A community of organisms together with the environment in which they live
(d) The flora and fauna of a geographical area

 Answer: c


35. The fundamental object of Panchayati Raj system is to ensure which among the following?

I. People’s participation in development
2. Political accountability
3. Democratic decentralization
4. Financial mobilization
Select the correct answer using the code given below.
(a) I, 2 and 3 only
(b) 2 and 4 only
(c) 1 and 3 only
(d) 1, 2, 3 and 4

 Answer: d

Note: Political participation and democratic decentralisation is very evident from the 73rd amendment as it added third tier to the governance structure. The system of Panchayati Raj functions around ‘Gram Sabha’ in each village, here the elected people are directly accountable to all the people of panchayat and one of the main tool for accountability is social auditing. Each year the accounts of revenue and expenditure are made public in respective panchayats. The said amendment also provided the cope for financial mobilisation in the sense that it provided clear demarcation of venues from which panchayats can earn revenue. One of the main source is untied funds from the respective panchayats like giving panchayat land on rent, giving village pond on rent for fishing, selling the minor products etc.

 
36. With reference to Indian economy,consider the following :
1. Bank rate
2. Open market operations
3. Public debt
4. Public revenue
Which of the above is/are component/components of Monetary Policy?
(a) I only
(6) 2, 3 and 4
(c) 1 and 2
(d) I, 3 and 4

 Answer: c

 Note: Open Market Operation and Bank rate are instruments by which RBI operates Monetary Policy. 


37. With reference to inflation in India, which of the following statements is correct?
(a) Controlling the inflation in India is the responsibility of the Government of India only
(b) The Reserve Bank of India has no role in controlling the inflation
(c) Decreased money circulation helps in controlling the inflation
(d) Increased money circulation helps in controlling the inflation

 Answer: c

Note: Decreased money circulation reduce the liquidity in economy and hence now their is no situation of ‘more money chasing few goods’ hence can help in targeting inflation.

 
38. Consider the following countries :
I. China
2. France
3. India
4. Israel
5. Pakistan
Which among the above are Nuclear Weapons States as recognized by the Treaty on the Non-Proliferation of Nuclear Weapons, commonly known as Nuclear Non-Proliferation Treaty (NET)?
(a) 1 and 2 only
(b) 1, 3, 4 and 5 only
(c) 2, 4 and 5 only
(d)1, 2, 3, 4 and 5

 Answer: a

Note: As a matter of fact all given countries are nuclear powered but question is asking about NPT recognised countries.

39. The ideal of ‘Welfare State’ in the Indian Constitution is enshrined in its
(a) Preamble
(b) Directive Principles of State Policy
(c) Fundamental Rights
(d) Seventh Schedule

 Answer: b

 
40. The substitution of steel for wooden ploughs in agricultural production is an example of
(a) labour-augmenting progress technological
(b) capital-augmenting progress technological
(c) capital-reducing progress technological
(d) None of the above

 Answer: b 

 Note: If the technology is helping in increasing the number of people employed then it would be 1st. But here the equipment is changed with a metallic one without changing any other thing. The capital is augmented without effecting the labour. 

41. There is a Parliamentary System of Government in India because the
(a) Lok Sabha is elected directly by the people
(6) Parliament can amend the Constitution
(c) Rajya Sabha cannot be dissolved
(d) Council of Ministers is responsible to the Lok Sabha

  Answer: d


42. HIN1 virus is sometimes mentioned in the news with reference to which one of the following diseases?
(a) AIDS
(b) Bird flu
(c) Dengue
(d) Swine flu

 Answer: d

 
43. With reference to bio-toilets used by the Indian Railways, consider the following statements :
1. The decomposition of human waste in the bio-toilets is initiated by a fungal inoculum.
2. Ammonia and water vapour are the only end products in this decomposition which are released into the atmosphere.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) I only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

Answer: d

Note: It uses bacteria and end product is Methane and water.

 
44. The problem of international liquidity is related to the non-availability of
(a) goods and services
(b) gold and silver
(c) dollars and other hard currencies
(d) exportable surplus

 Answer: c 

Note: Dollars and hard currencies are used for payments in international trade, investment and liquidation of international debt. So if there is shortage of liquidity, this means scarcity of Dollars and hard currencies to carry on the above transactions. That is why even SDR was introduced by IMF.  

45. With reference to ‘fuel cells’ in which hydrogen-rich fuel and oxygen are used to generate electricity, consider the following statements :
1 If pure hydrogen is used as a fuel, the fuel cell emits heat and water as by-products.
2. Fuel cells can be used for powering buildings and not for small devices like laptop computers.
3. Fuel cells produce electricity in the form of Alternating Current (AC).
Which of the statements given above is/are correct?
(a) 1 only
(b) 2 and 3 only
(c) 1 and 3 only
(d) 1, 2 and 3

  Answer: a

Note: 1st statement is correct. 2nd wrong. Fuel cell produces DC current.

 

46. Kalamkari painting refers to
(a) a hand-painted cotton textile in South India
(b) a handmade drawing on bamboo handicrafts in North-East India
(c) a block-painted woollen cloth in Western Himalayan region of India
(d) a hand-painted decorative silk cloth in North-Western India

  Answer: a

Note: Its famous in Andhra region.


47. Which one of the following best describes the main objective of ‘Seed Village Concept’?
(a) Encouraging the farmers to use their own farm seeds and discouraging them to buy the seeds from others
(b) Involving the farmers for training in quality seed production and thereby to make available quality seeds to others at appropriate time and affordable cost
(c) Earmarking some villages  exclusively for the production of certified seeds
(d) Identifying the entrepreneurs in villages and providing them technology and finance to set up seed companies

 Answer: b

 
48. There has been a persistent deficit budget year after year. Which of the following actions can be taken by the government to reduce the deficit?
1. Reducing revenue expenditure
2. Introducing new welfare schemes
3. Rationalizing subsidies
4. Expanding industries
Select the correct answer using the code given below.
(a). 1 and 3 only
(b) 2 and 3 only
(c) I only
Id) 1, 2, 3 and 4

 Answer: a 

 Note: Very much in news these days. Thats why government is going for petroleum products deregulation. Reducing revenue expenditure is also the solution. 

49. Which of the following has/have been accorded ‘Geographical Indication’ status
1. Banaras Brocades and Sarees
2. Rajasthani Daal-Bati-Churma
3. Tirupathi Laddu
Select the correct answer using the code given below.
(a) I only
(b) 2 and 3 only
(c) 1 and 3 only
(d) 1, 2 and 3

  Answer: c


50. With reference to the Indian Renewable Energy Development Agency Limited (IREDA), which of the following statements is/are correct?
1. It is a Public Limited Government Company.
2. It is a Non-Banking Financial Company.
Select the correct answer using the code given below.
(a) I only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

 Answer: c

51. ‘Pradhan Mantri Jan-Dhan Yojana’ has been launched for
(a) providing housing loan to poor people at cheaper interest rates
(b) promoting women’s Self-Help Groups in backward areas
(c) promoting financial inclusion in the country
(d) providing financial help to the marginalized communities

  Answer: c


52. With reference to the Fourteenth Finance Commission, which of the following statements is/are correct?
1. It has increased the share of States in the central divisible pool from 32 percent to 42 percent.
2. It has made recommendations concerning sector-specific grants.
Select the correct answer using the code given below.
(a) I only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

 Answer: a

Note: 1st statement is true and direct. 2nd is wrong, in fact 13th finance commission made recommendations concerning sector-specific grants not the 14th.

 
53. The ‘Fortaleza Declaration’, recently in the news, is related to the affairs of
(a) ASEAN
(b) BRICS
(c) OECD
(d) WTO

 Answer: b

Note: Fortaleza declaration was part of 6th BRICS summit, which resulted in the official inauguration of the New Development Bank.

 
54. A decrease in tax to GDP ratio of a country indicates which of the following?
1. Slowing economic growth rate
2. Less equitable distribution of national income
Select the correct answer using the code given below.
(a) I only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither I nor 2

 Answer: c

Note: Read this article which clearly indicates both the options. 

 
55. In the South Atlantic and South-Eastern Pacific regions in tropical latitudes, cyclone does not originate. What is the reason?
(a) Sea surface temperatures are low
(b) Inter-Tropical Convergence Zone seldom occurs
(c) Coriolis force is too weak
(d) Absence of land in those regions

Answer: a or b

Note: Ans is A according to: http://www.wral.com/weather/blogpost/1672862/

Ans is B according to: http://www.aoml.noaa.gov/hrd/tcfaq/G6.html

  
56. Which one of the following pairs of States of India indicates the easternmost and westernmost State?
(a) Assam and Rajasthan
(b) Arunachal Pradesh and Rajasthan
(c) Assam and Gujarat
(d) Arunachal Pradesh and Gujarat

 Answer: d 


57. Consider the following statements regarding the Directive Principles of State Policy :
1. The Principles spell out the socio¬economic democracy in the country.
2. The provisions contained in these Principles are not enforceable by any court.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) I only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

  Answer: c


58. In the ‘Index of Eight Core Industries’, which one of the following is given the highest weight?
(a) Coal production
(b) Electricity generation
(e) Fertilizer production
(d) Steel production

 Answer: b

 
59. Which of the following National Parks is unique in being a swamp with floating vegetation that supports a rich biodiversity?
(a) Bhitarkanika National Park
(b) Keibul Lamjao National Park’
(c) Keoladeo Ghana National Park
(d) Sultanpur National Park

 Answer: b

 Note: Located in Manipur, Keibul Lamjao is probably the world’s  only ‘floating’ sanctuary that comprises 40 sq. km. of wetland overgrown with 1.5 m. deep floating vegetation (called phumdi). 

60. Which of the following statements is/are correct regarding National Innovation Foundation-India (NIF)?
1. NIF is an autonomous body of the Department of Science and Technology under the Central Government.
2. NIF is an initiative to strengthen the highly advanced scientific  research in India’s premier
scientific institutions in collaboration with highly advanced foreign scientific institutions.
Select the correct answer using the code given below.
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both I and 2
(d) Neither 1 nor 2

 Answer: a

 
61. What can be the impact of excessive/ inappropriate use of nitrogenous fertilizers in agriculture?
I. Proliferation of nitrogen-fixing microorganisms in soil can occur..
2. increase in the acidity of soil can take place.
3. Leaching of nitrate to the ground¬water can occur.
Select the correct answer using the code given below.
(a) 1 and 3 only
(b) 2 only
(c) 2 and 3 only
(d) 1, 2 and 3

 
62. With reference to the International Union for Conservation of Nature and Natural Resources (IUCN) and the Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora (CITES), which of the following statements is/are correct?
1. IUCN is an organ of the United Nations and CITES is an international agreement between governments.
2. IUCN runs thousands of field projects around the world to better manage natural environments.
3. CITES is legally binding on the States that have joined it, but this Convention does not take the place of national laws.
Select the correct answer using the code given below.
(a) I only
(b) 2 and 3 only
(c) 1 and 3 only
(d) 1, 2 and 3

 Answer: b

 
63. The Fair and Remunerative Price (FRP) of sugarcane is approved by the
(a) Cabinet Committee on Economic Affairs
(b) Commission for Agricultural Costs and Prices
(c) Directorate of Marketing and Inspection, Ministry of Agriculture
(d) Agricultural Produce Market  Committee

 Answer: a

 Note:  Here question is asking about approval. CACP determines the price whereas Cabinet Committe on economic affairs approves it. 


64. What explains the eastward flow of the equatorial counter-current?
(a) The Earth’s rotation on its axis
(b) Convergence of the two equatorial currents
(c) Difference in salinity of water
(d) Occurrence of the belt of calm near the equator

 Answer: b

 
65. Consider the following pairs :
Place of Pilgrimage ——————– Location
1. Srisailam ————————– Nallamala Hills
2. Omkareshwar ———————-  Satmala Hills
3. Pushkar ————————— Mahadco Hills
Which of the above pairs is/are correctly matched?
(a) I only
(b) 2 and 3 only
(c) 1 and 3 only
(d) 1, 2 and 3

 Answer: a

Note: Srisailam is in Nallamala Hills. Omkareshwar Temple in mandhata hills in Madhya Pradesh.
Pushkar Temple in Rajasthan which is also famous for Brahma’s temple.

 
66. With reference to Rowlatt Satyagraha, which of the following statements is/are correct?
1. The Rowlatt Act was based on the recommendations of the ‘Sedition Committee’.
2. In Rowlatt Satyagraha, Gandhiji tried to utilize the Home Rule League.
3. Demonstrations against the arrival of Simon Commission coincided with Rowlatt Satyagraha.
Select the correct answer using the code given below.
(a) I only
(b) 1 and 2 only
(c) 2 and 3 only
(d) 1, 2 and 3

 Answer: b

 
67. Among the following, which were frequently mentioned in the news for the outbreak of Ebola virus recently?
(a) Syria and Jordan
(b) Guinea, Sierra Leone and Liberia
(c) Philippines and Papua New Guinea
(d) Jamaica, Haiti and Surinam

 Answer: b

 
68. With reference to ‘fly ash’ produced by the power plants using coal as fuel, which of the following statements is/are correct?
1. Fly ash can be used in the production of bricks for building construction.
2. Fly ash can be used as a replacement for some of the Portland cement contents of concrete.
3. Fly ash is made up of silicon dioxide and calcium oxide only, and does not contain any toxic elements.
Select the correct answer using the code given below.
(a) 1 and 2
(b) 2 only
(c) 1 and 3
(d) 3 only

 Answer: a

 
69. With reference to ‘dugong’, a mammal found in India, which of the following statements is/are correct?
1. It is a herbivorous marine animal.
2. It is found along the entire coast of India.
3. It is given legal protection under Schedule I of the Wildlife (Protection) Act, 1972.
Select the correct answer using the code given below.
(a) 1 and 2
(b) 2 only
(c) 1 and 3
(d) 3 only

 Answer: c

 
70. Who of the following was/were economic critic/critics of colonialism in India?
1. Dadabhai Naoroji
2. G. Subramania Iyer
3. R. C. Dutt
Select the correct answer using the code given below.
(a) 1 only
(b) 1 and 2 only
(c) 2 and 3 only
(d) 1, 2 and 3

 Answer: d

 
71. Which one of the following issues the ‘Global Economic Prospects’ report periodically?
(a) The Asian Development Bank
(b) The European Bank for  Reconstruction and Development
(c) The US Federal Reserve Bank
(d) The World Bank

 Answer: d

 
72. When the Reserve Rank of India reduces • the Statutory Liquidity Ratio by 50 basis points, which of the following is likely to happen?
(a) India’s GDP growth rate increases drastically
(b) Foreign Institutional Investors may bring more capital into our country
(c) Scheduled Commercial Banks may • cut their lending rates
(d) It may drastically reduce the liquidity to the banking system

 Answer: c

 
73. With reference to the use of nano-technology in health sector, which of the following statements is/are correct?
1. Targeted drug delivery is made possible by nanotechnologv.
2. Nanotechnology can largely contribute to gene therapy.
Select the correct answer using the code given below.
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

 Answer: c 


74. In India, markets in agricultural products are regulated under the
(a) Essential Commodities Act, 1955
(b) Agricultural Produce Market Committee Act enacted by States
(c) Agricultural Produce (Grading and Marking) Act, 1937
(d) Food Products Order, 1956 and Meat and Food Products Order, 1973

 Answer: b

Note: APMC acts of respective states are responsible for markets in agricultural products.

 
75. Which one of the following is the national aquatic animal of India?
(a) Saltwater crocodile
(b) Olive ridley turtle
(c) Gangetic dolphin
(d) Gharial

 Answer: c

 
76. With reference to Congress Socialist Party, consider the following statements :
1. It advocated the boycott of British goods and evasion of taxes.
2. It wanted to establish the dictatorship of proletariat.
3. It advocated separate electorate for minorities and oppressed classes.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) 1 and 2 only
(b) 3 only
(c) 1, 2 and 3
(d) None

 Answer: d

 
77. Consider the following statements :
1. The Rajya Sabha has no power either to reject or to amend a Money Bill.
2. The Rajya Sabha cannot vote the Demands for Grants.
3. The Rajya Sabha cannot discuss the Annual Financial Statement.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) 1 only
(b) 1 and 2 only
(e) 2 and 3 only
(d) 1, 2 and 3

 Answer: b

Note: Rajya sabha can discuss the money bill.

 
78. The Government of India Act of 1919 clearly defined
(a) the separation of power between the judiciary and the legislature
(b) the jurisdiction of the central and provincial governments
(c) the powers of the Secretary of State for India and the Viceroy
(d) None of the above

 Answer: b 

79. Which of the following brings out the  Price Index Number for Industrial Workers?
(a) The Reserve Bank of India
(b) The Department of Economic Affairs
(c) The Labour Bureau
(d) The Department of Personnel and Training

  Answer: c


80. In the context of modem scientific research, consider the following statements about lceCube’, a particle detector located at South Pole, which was recently in the news :
1. It is the world’s largest neutrino detector, encompassing a cubic kilometre of ice.
2. It is a powerful telescope to search for dark matter.
(a) 1 only
(b) 2 and 3 only
(c) 1 and 3 only
(d) 1, 2 and 3

 Answer: d

 
81. The terms ‘Agreement on Agriculture’, ‘Agreement on the Application of Sanitary and Phytosanitary Measures’ and Peace Clause’ appear in the news frequently in the context of the affairs of the
(a) Food and Agriculture Organization
(b) United Nations Framework  Conference on Climate Change
(c) World Trade Organization
(d) United Nations Environment Programme

 Answer: c

Note: Very much part of current news. India was very active in these discussions in WTO.

82. With reference to ‘Near Field Communi¬cation (NFC) Technology’, which of the following statements is/arc correct?
I. It is a contactless communication technology that uses electromagnetic radio fields.
2. NFC is designed for use by devices which can be at a distance of even a metre from each other.
3. NFC can use encryption when sending sensitive information.
Select the correct answer using the code given below.
(a) 1 and 2 only
(b) 3 only
(c) 1 and 3 only
(d) 1, 2 and 3

  Answer: c

Note: Near field communication (NFC) is the set of protocols that enables smartphones and other devices to establish radio communication with each other by touching the devices together or bringing them into proximity to a distance of typically 10 cm or less.

83. The area known as ‘Golan Heights’ sometimes appears in the news in the context of the events related to
a) Central Asia
b) Middle East
c) South-East Asia
d) Central Africa

  Answer: b

 

84. Convertibility of rupee implies
(a) being able to convert rupee notes into gold
(b) allowing the value of rupee to be  fixed by market forces
(c) freely permitting the conversion of rupee to other currencies and vice versa
(d) developing an international market for currencies in India

  Answer: c

85. Consider the following pairs :
Medieval Indian State ———————- Present Region

1. Champaka —————————– Central India
2. Durgara ——————————- Jammu
3. Kuluta ——————————– Malabar

Which of the above pairs is/arc correctly matched?
(a) 1 and 2
(b) 2 only
(c)1 and 3
(d) 3 only

Answer: d

The foot hills of the Himalayas have small kingdoms. The ninth century saw the rise of number of hill states. Some maintained their identity till recent years. Such states as Champaka (Chamba), Durgara  (Jammu), Trigarta (jalandhar), Kuluta (Kulu).

 
86. Consider the following rivers :
I. Vamsadhara
2. lndravati
3. Pranahita
4. Pennar
Which of the above are tributaries of
(a) 1, 2 and 3
(b) 2, 3 and 4
(c) 1, 2 and 4
(d) 2 and 3 only

  Answer: d

87. When a bill is referred to a joint sitting of both the Houses of the Parliament, it has to be passed by
(a) a simple majority of members present and voting
(b) three-fourths majority of members present and voting
(c) two-thirds majority of the Houses
(d) absolute majority of the Houses

  Answer: a


88. Which one of the following regions of India has a combination of mangrove forest, evergreen forest and deciduous forest?
(a) North Coastal Andhra Pradesh
(b) South-West Bengal
(c) Southern Saurashtra
(d) Andaman and Nicobar Islands

 
89. Which of the following kingdoms were associated with the life of the Buddha?
I. Avanti
2. Gandhara
3. Kosala
4. Magadha
Select the correct answer using the code given below.
(a) 1, 2 and 3
(b) 2 and 3 only
(c) I, 3 and 4
(d) 3 and 4 only

 Answer: d

 
90. Which one of the following is associated with the issue of control and phasing out of the use of ozone-depleting substances?
(a) Bretton Woods Conference
(b) Montreal Protocol
(c) Kyoto Protocol
(d) Nagoya Protocol

 Answer: b

 
91. Consider the following :
The arrival of Babur into India led to the
1. introduction of gunpowder in the subcontinent
2. introduction of the arch and dome in the region’s architecture
3. establishment of Timurid dynasty in the region
Select the correct answer using the code given below.
(a) 1 and 2 only
(b) 3 only
(c) I and 3 only
(d) 1, 2 and 3

 Answer: c

Note: Though arch and dome were introduced by muslim rulers but they were very much present when Babur came India.

 
92. The Government of India has established NITI Aayog to replace the
(a) Human Rights Commission
(b) Finance Commission
(c) Law Commission
(d) Planning Commission

 Answer: d


93. What is Rio+20 Conference, often mentioned in the news?
(a) It is the United Nations Conference on Sustainable Development
(b) It is a Ministerial Meeting of the World Trade Organization
(c) It is a Conference of the Inter¬governmental Panel on Climate Change
(d)It is a Conference of the Member Countries of the Convention on Biological Diversity

 Answer: a

 
94. Consider the following statements :
1. The Executive Power of the Union of India is vested in the Prime Minister.
2. The Prime Minister is the ex officio Chairman of the Civil Services Board.

Which of the statements given above is/are correct?
(a) I only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither I nor 2

Note; Executive powers are vested in President. Cabinet Secretary is ex officio chairman of the board.

 Answer: d 

95. The term ‘Goldilocks Zone’ is often seen news in the context of
(a) the limits of habitable zone above the surface of the Earth
(b) regions inside the Earth where shale gas is available
(c) search for the Earth-like planets in outer space
(d) search for meteorites containing precious metals

  Answer: a


96. Who of the following organized a march on the Tanjore coast to break the Salt Law in April 1930?
(a) V. 0. Chidambaram Pillai
(b) C. Rajagopalachari
(c) K. Kamaraj
(d) Annie Besant

 Answer: b

Note: Annie Besant was the first woman President of Indian National Congress. She presided over the 1917 Calcutta session of the Indian National Congress. Badruddin Tyabji was the first muslim president of Indian National Congress. He was elected in  1887 Madras session.

 
97. Who of the following founded a new city on the south bank of a tributary to river Krishna and undertook to rule his new kingdom as the agent of a deity to whom all the land south of the river Krishna was supposed to belong?
(a) Amoghavarsha 1
(b) Ballala 11
(c) Harihara I
(d) Prataparudra II

 Answer: c

98. Consider the following
1. The first woman President of the  Indian National Congress was Sarojini Naidu.
2. The first Muslim President of the Indian National Congress was Badruddin Tyabji.

Which of the statements given above is/are correct?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d)Neither I nor 2

  Answer: b


99. Which of the following statements regarding ‘Green Climate Fund’ is/are correct?
I. It is intended to assist the developing countries in adaptation and mitigation practices to counter climate change.
2. It is founded under the aegis of UNEP, OECD, Asian Development Bank and World Bank.
Select the correct answer using the code given below.
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither I nor 2

 Answer: a 


100. Indira Gandhi Prize for Peace, Disarma¬ment and Development for 2014 was given to which one of the following?
(a) Bhabha Atomic Research Centre
(b) Indian Institute of Science
(c) Indian Space Research Organisation
(d) Tata Institute of Fundamental Research

  Answer: c

 

Post By Simply Decoded (417 Posts)

Making sense out of chaos in this Complex World & helping people in understanding things in a better way.

Website: →

Connect